Χορτοφαγία δεν σημαίνει απαραίτητα μονότονα ή άνοστα πιάτα....

Η χορτοφαγία είναι τρόπος ζωής για αρκετούς, αναγκαστικός πολλές φορές για λόγους υγείας ή προσωπική επιλογή για θρησκευτικούς ή άλλους λόγους. Ενώ για όλους τους υπόλοιπους κρεατοφάγους υπάρχουν προτάσεις για μενού από περιοδικά και τηλεόραση μέχρι στα εστιατόρια, για τους χορτοφάγους οι επιλογές είναι πάντα λιγότερες.
Κάποιοι χορτοφάγοι τρώνε αποκλειστικά λαχανικά και έχουν αποκλείσει οποιοδήποτε ζωϊκό προϊόν από το τραπέζι τους.
Πολλοί χορτοφάγοι συμπληρώνουν τις πρωτεΐνες τους με γαλακτοκομικά (τυρί, γάλα, γιαούρτι, αβγά κλπ) έχοντας έτσι περισσότερες επιλογές και συνδυασμούς.
Χορτοφαγία δεν σημαίνει απαραίτητα μονότονα ή άνοστα πιάτα.
Λαχανικά, δημητριακά, ζυμαρικά, φρούτα, ξηροί καρποί, τυριά μπορούν να συνδυαστούν σε αμέτρητους συνδυασμούς μεταξύ τους όσο για την γεύση μπορούμε να την ενισχύσουμε με φρέσκα ή ξερά μυρωδικά ή αρωματικά, μπαχαρικά, πίκλες και σάλτσες όπως η σόγια σος, σάλτσα στρειδιών, σος αγγλαίζ.

Μερικές από τις απαραίτητες τροφές μίας χορτοφαγικής διατροφής που περιλαμβάνει και γαλακτοκομικά είναι τα όσπρια, δημητριακά, τυριά, αβγά, ξερά φρούτα, σπανάκι, σουσάμι και γιαούρτι.

Για περισσότερη νοστιμιά μπορείτε να προετοιμάσετε έναν ζωμό λαχανικών που γίνεται πολύ εύκολα βράζοντας για μία ώρα 3 ξερά κρεμμύδια, 3 καρότα, 2 κολοκυθάκια, 2 κλωνάρια σέλερι, λίγους κόκκους πιπέρι, μπαχάρι, αλάτι και δαφνόφυλλα.
Το σοταρισμένο κουκουνάρι ή σουσάμι είναι καλό συνοδευτικό για σαλάτες, όπως και η κάπαρη, η παρμεζάνα, οι ξηροί καρποί. Λίγη έτοιμη σάλτσα πέστο ή πολτός ελιάς δίνει γεύση σε σάλτσες για ζυμαρικά, σε ντίπ ή ντρέσσινγκ για σαλάτες.